Nimistö- ja sanastotutkimus

Kevään viimeiset viikot on hyvä etenkin ysiluokkalaisten käyttää omien pikku tutkimusten parissa, kun on numerot lyöty pitkälti lukkoon ja motivaatio ei ole ehkä kaikilla huipussaan. OPSin nimistö- ja sanasto-osuuden voi suorituttaa kätevästi oppilaitakin kiinnostavalla omatoimisella työskentelyllä.

Oppilaat tutkivat oman nimensä yleisyyttä ja alkuperää. Lisäksi he valitsevat yhden suomen kielen sanan, jonka alkuperää selvittelevät. Tuotokset voi tallennuttaa esim. sähköiseen oppimisympäristöön tai jos tekevät paperiversioita, voi ne esittää muulle luokalle suullisestikin. Tuloksista syntyy hyvää keskustelua, esim. voidaan koota tilastoa, kuinka monen nimi on raamatullista alkuperää, kenellä on yleisin nimi, miksi tietyt nimet eivät ole enää yleisiä. Opettajan kannattaa alkuvalmisteluina hakea kirjastosta muutamia lähdeteoksia, koska ihan kaikkea ei netistä – onneksi?  – löydä. Työskentelyyn saa helposti menemään viikon 4 tuntia, ellei enemmänkin.

Alla Slidesharesta löytyvä ohje oppilaille jaettavaksi. Löytyy ladattavana Powerpointina tästä linkistä: nimisanatutkimus (.pptx)

 

-Janne Saarinen

2 kommenttia artikkeliin ”Nimistö- ja sanastotutkimus

  1. Voiko tänne laittaa oman version aiheesta ”Oma nimi”? Amiksessa tosin kehitelty versio, mutta ihan tuota samaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s