Lauseenvastikkeet & hyvä elämä

Helena Kuuluvainen 2014

Idea-aihioita lauseenvastikkeiden käsittelyyn. Teemana hyvä elämä ja onnellisuus. Tavoitteena on, että opiskelija oppii tunnistamaan lauseenvastikkeita tekstistä, oppii käyttämään niitä omassa tekstissään ja ymmärtää, mihin lauseenvastikkeita tarvitaan. Lisäksi opiskelija pääsee pohtimaan samalla omia elämänvalintojaan.

Ojenne opiskelijoille  (PDF)

Ojenteessa on lyhyesti esitelty lauseenvastikkeiden tyypit. Virke-esimerkit liittyvät tavalla tai toisella hyvän elämän teemaan.

Ryhmittelypeli      (PDF)

Sopii joko aiheeseen johdatteluun tai kertaukseen. Yksittäisiä lauseenvastikelappuja jaotellaan lauseenvastiketyyppien mukaisiin luokkiin.

Unelmapäiväni-kaukalopeli   (PDF)

Noppapeli, jossa noppaa heitetään ryhmissä paperiseen pelikaukaloon. Pelikaukalon ruutujen ja nopan silmälukujen mukaan muodostetaan lauseenvastikkeita ja niistä puolestaan omasta unelmapäivästä kertovia virkkeitä. Peli-idea sovellettu seuraavan teoksen pohjalta: Björnfot & Lattu (2010): Aktivoi kielenopetusta rakennepelein.

Lauseenvastikkeita kuvakorttien pohjalta

Kukin oppilas käy valitsemassa esille laitetuista kuvakorteista sellaisen, joka vastaa kysymykseen Mistä olen onnellinen tai iloinen juuri tänään? Kukin kirjoittaa vastauksensa erikseen jaetuille lapuille siten, että vastaukseen sisältyy vähintään yksi kokonainen virke ja sen sisällä yksi lauseenvastike. Oppilaat esittelevät tuotoksensa pienryhmissä. Muutama vastaus esitellään koko luokallekin. Korteiksi käyvät niin maksulliset valmiit korttisarjat (esim. Ateneumin taidepakka) kuin omat postikortti- tai valokuvakokoelmatkin.

Missä minä olen hyvä?

Jokainen oppilas keksii viisi asiaa, joissa juuri hän on hyvä. Oppilaat muodostavat näistä ideoista virkkeitä käyttäen lauseenvastikkeita.

Lauseenvastikkeiden hyödyt ja haitat   (PDF)

Oppilaille esitellään taululla nelikenttä, jossa esiintyvät hyötyä, haittaa, lukijalle ja kirjoittajalle -ruudut. Oppilaat etsivät ryhmissä netistä tietoja kuhunkin kenttään. Tavoitteena on ymmärtää, että toisaalta taitava kirjoittaja voi esim. lauseenvastikkeiden avulla rikastuttaa ilmaisuaan ja toisaalta mm. liiat lauseenvastikkeet tekevät tekstistä raskasta ja epäselvää luettavaa. Yhteiskunnallisella tasolla voidaan todeta, että toisaalta yhä useammissa ammateissa ollaan kielen kanssa tekemisissä ja toisaalta kielen avulla käytetään myös valtaa. Tehtävämonisteessa myös valmis lista nettisivuista, joihin oppilaiden olisi hyvä tutustua.

Arvotori & lauseenvastikkeet omassa tekstissä   (PDF)

Luokassa tehdään ensin arvotoriharjoitus esim. seuraavasti: Oppilaille jaetaan kullekin viisi lappua, joissa esiintyy erilaisia elämänarvoja. Ylimääräiset laput levitetään johonkin näkösälle. Oppilaat saavat vaihtaa lappuja keskenään tai ylimääräisiin lappuihin. Tavoitteena on, että jokaisella on lopulta kädessään mahdollisimman mieluinen arvonippu. Tämän jälkeen ”verottaja” eli opettaja kerää jokaiselta vielä kaksi arvoa pois, jolloin jokaisen käteen jää kolme tärkeintä arvoa.

Vastaavanlaisia arvoharjoituksia arvokortteineen on julkaistu osana useidenkin eri järjestöjen kansalaisuus- ym. kasvatukseen liittyviss materiaaleissa. Esim. Vantaan seurakuntien ”Elämisen taitoja” -materiaalissa http://www.vantaanseurakunnat.fi/fi/yhteistyokumppaneille/kasvatus/elamisentaitoja on liitteenä laaja arvokorttipohja kopioitavaksi. Osa arvoista on tässä materiaalissa uskonnollispainotteisia, mutta niitähän voi toki muokata tarpeen mukaan. Kopioita kannattaa ottaa tarpeeksi, jotta valinnanvaraa on kaikille riittävästi.

Arvotoriharjoituksen pohjalta oppilaat kirjoittavat miniesseen aiheesta ”Mikä on tärkeintä elämässä?” Ajatuksena on käyttää monipuolisesti lauseenvastikkeita ja purkaa ne sivulauseiksi esseen ”ulkopuolella”.

Nettitekstejä hyvästä elämästä

Alla joitakin linkkejä hyvää elämää käsittelevistä netti- ym. teksteistä. Teksteistä voidaan siis esim. etsiä lauseenvastikkeita, joskin monet teksteistä vaativat ehkä hieman muokkausta, jotta lauseenvastikkeita tulisi vastaan hieman enemmän. Lisäksi voidaan muuttaa joitakin sopivia sivulauseita lauseenvastikkeiksi ja pohtia ylipäätään tekstin sujuvuutta. (Esim. Miksi juuri tässä kohdassa lauseenvastike olisi / ei olisi sujuvampi vaihtoehto?)

Teksteissä esiintyviä hyvään elämään liittyviä väitteitä voi myös käyttää erillisenä lauseenvastikkeiden tunnistamisharjoituksena: Opettaja muokkaa väitteisiin valmiiksi lisää lauseenvastikkeita. Seiniin kiinnitetään laput eri lauseenvastiketyypeistä. Tämän jälkeen opettaja lukee ääneen väitteitä ja oppilaat liikkuvat kohti oikeaa lauseenvastiketyyppiä.

(Valmiita muokattuja tekstimateriaaleja ei ole liitetty tähän tekijänoikeussyistä.)

Linkit:

Siru Sipolan kolumni ”Olisinpa antanut itseni olla onnellinen” Kalevassa: ”Jos tietäisit kuolevasi huomenna, sulkisitko silmäsi tyytyväisenä siihen, miten olet elämäsi elänyt?”

http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/olisinpa-antanut-itseni-olla-onnellinen/562867/

YLE:n uutinen (Pekko Roman): ”Onnellisuus tulee asioista, joista ei voi luopua”

http://yle.fi/uutiset/onnellisuus_tulee_asioista_joista_ei_voi_luopua/2188120

Iltalehti: ”14 onnellisen ihmisen merkkiä”

http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2014012217959688_fd.shtml

Räikkä, Jyrki (toim.): Elämänohje ylioppilaalle. (HS 5.6.2010)

Katutanssiharrastaja Teemu Syrjälä poimii mustikoita ja kertoilee elämänfilosofiastaan. (Ei varsinaisesti sisällä lauseenvastikkeita, mutta toimii ehkä kevennyksenä.)

https://www.youtube.com/watch?v=-530JMGrEQs

Käyttökelpoisia muiden tuottajien nettitehtäviä

http://norssi.oulu.fi/suomi/lauseenvastikkeet1.htm

http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/lauseopillisia_ilmioita/lauseenvastikkeet/harjoitukset/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s