Kirjallisuushistoriaa yksilöllisesti oppien

Yhdeksännen luokan äidinkielessä ja kirjallisuudessa kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa kirjallisuushistorian opiskelua yksilöllisesti edeten. Mukana kokeilussa on kaksi ryhmää, joista toinen oli mukana myös eTabbi-hankkeessa (http://www.etabbi.fi/reetan-blogi). Tieto- ja viestintätekniikan käyttö on kuitenkin molemmille ryhmille tuttua. Työskentely sisältää sekä itsenäistä työskentelyä että ryhmä- tai parityöskentelyä.

Opiskelukokonaisuuteen kuuluu sekä oppikirjojen että netistä löytyvän materiaalin hyödyntämistä. Tietoa haetaan eri lähteistä yksin ja yhdessä. Lisäksi jaksossa tuotetaan omaa materiaalia yhdestä aikakaudesta GoogleDrive-tiedostoon. Muut oppilaat tutustuvat aikakauteen kirjan lukemisen sijaan tämän materiaalin avulla.

Omasta etenemisestä pidetään päiväkirjaa (liite tekstin lopussa), johon myös kirjataan vastaukset nettimateriaalia koskeviin kysymyksiin.

Esittelin työskentelyn periaatteet oppilaille Pekka Peuran materiaalin avulla. He olivat innostuneita siitä, että asioihin voi käyttää sen verran aikaa kuin itse tarvitsee. ”Etkö sä vois vaan kertoa ja me kuunneltais” -kommentteja tuli myös, mutta kukaan ei kyseenalaistanut sitä, etteikö oppiminen saattaisi olla huomattavasti tehokkaampaa näin itse tekemällä. Itsearviointi herätti paljon kysymyksiä, joihin en osannut kaikkiin vastata. Jäänkin suunnittelemaan tarkempaa itsearviointikaavaketta, jonka avulla oppilas voisi pisteyttää työskentelynsä eri osa-alueita.

Liitteistä näette päiväkirjan ja tarkat ohjeet oppilaille linkkeineen.(GoogleDrive-linkit poistin ohjeesta, koska ne olivat kaikkien muokattavissa.) Sivunumerot viittaavat Tekstitaituri-sarjan kirjoihin.

Kirjallisuushistoriapäiväkirja

Ohjeet ja linkit

Reetta Tuominen, kirjoitus julkaistu alun perin hacked.fi-blogissa 7.4.2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s