Maahanmuuttajateema ja kokemuksellinen oppiminen

Kohderyhmä: Lähinnä yläkouluikäiset, mutta sopii ainakin osittain myös vanhemmille.
Kuvaus: Kooste joistakin harjoituksista, joiden avulla erityisesti kantaväestöön kuuluvat oppilaat voivat saada tuntumaa siihen, miltä tuntuisi olla esimerkiksi turvapaikanhakija tai jonkin muun maahanmuuttajaryhmän edustaja. Harjoituksia ei välttämättä ole mielekästä tehdä oikeassa opetustilanteessa nuorten kanssa aivan tällaisenaan, vaan ne kannattanee kytkeä osaksi jotakin laajempaa aihekokonaisuutta ja lisätä mukaan runsaasti keskustelua sekä joitakin tietopohjaisia osioita.


Harjoitukset voi liittää esimerkiksi seuraaviin aihekokonaisuuksiin:

  • Luettavana olevan maahanmuuttaja-aiheisen teoksen prosessidraaman tapainen käsittely. (Esim. Marja-Leena Tiaisen Alex-trilogia) –> Esimerkiksi luetaan valikoituja kohtia teoksesta, kaikki ottavat roolin jonakin teoksen päähenkilönä ja osallistuvat harjoituksiin hahmonsa roolissa.
  • Maahanmuuttajateeman käsittely koulussa esimerkiksi satunnaisten oppilaiden rasististen puheiden lopettamiseksi. –> Harjoitukset liitetään jonkun maahanmuuttajan omaa Suomeen saapumistaan käsittelevään omakohtaiseen kertomukseen. (Valmiita kertomuksia esim. teoksessa Toisella katsomalla, ks. lähteet.) Ilmiöpohjaisessa opetuksessa yhteistyötä voisi tehdä vaikkapa historian ja yhteiskuntaopin oppiaineiden kanssa.
  • Mediakasvatus. –> Harjoitukset auttavat oppilaita huomaamaan, että esimerkiksi uutinen on vain pintaraapaisu todellisista tapahtumista jostakin tarkoin valitusta näkökulmasta.
  • Ilmaisutaito: Havainnollistetaan oppilaille nonverbaalisen viestinnän merkitystä ja harjoitellaan kommunikoimista vähäisestä yhteisen kielen taidosta huolimatta.
Alla esitellyistä harjoituksista on vielä mainittava, että ne vaativat perusteellisen purkamisen. Lisäksi niiden käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, jos ryhmään kuuluu myös maahanmuuttajataustaisia oppilaita. Jos harjoituksia päätyy silti käyttämään, voi maahanmuuttajataustaisen oppilaan kanssa sopia jonkin merkin, jota käyttämällä hän voi halutessaan poistua tilanteesta huomaamattomasti. Tällöin merkin huomattuaan opettaja voi vaikkapa pyytää oppilaan ”avustajakseen” tai lähettää oppilaan noutamaan ”puuttuvia tavaroita” tms. Harjoitusten jälkeen on hyvä vetää vielä jokin hyvän mielen ja yhteistyön leikki tasapainottamaan tunnelmaa.

Helena Kuuluvainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s